You are here

Transparency International

Jurnal cercetare

Jurnal cercetare - nr. 99/2013

Transparency International este o mişcare globală ce promovează o viziune: o lume în care guvernul, mediul de afaceri, societatea civilă și viața de zi cu zi ale oamenilor sunt libere de corupție.

Mişcarea a apărut în 1993, când un grup de oameni, condus de fostul oficial al World Bank Peter Eigen, au decis să ia atitudine în faţa corupției. Ei au pus bazele unei mici organizaţii numită Transparency International, cu un Secretariat la Berlin. De-a lungul timpului, mişcarea a crescut, fiind înființate chaptere în din ce în ce mai multe state. În prezent, mişcarea are peste 100 de chaptere naţionale răspândite pe tot globul. Secretariatul mişcării a rămas la Berlin.

Misiunea Transparency International este de a opri corupția și a promova transparența, responsabilitatea și integritatea, la toate nivelurile și în toate sectoarele societății. Valorile mişcării sunt: transparenţa, responsabilitatea, integritatea, solidaritatea, curajul, dreptatea și democrația.

Mișcarea Transparency International se fereşte de partizanatul politic şi acordă o mare importanţă independenţei sale – nici unul din donatorii mişcării nu are vreun cuvânt de spus în politicile mişcării. Ea îşi stabileşte singură activităţile şi programele, iar sursele sale de finanţare şi cheltuielile sunt transparente.

Pe parcursul a celor 20 de ani de activitate, mişcarea Transparency International a realizat multe schimbări, inclusiv:

  • crearea de convenții internaționale anti-corupție
  • urmărirea penală a liderilor corupți și confiscări ale averilor lor dobândite în mod ilicit
  • alegeri naționale câștigate și pierdute prin combaterea corupției
  • companii trase la răspundere pentru comportamentul lor, atât în ​​țara acestora de baştină cât și pe teritoriul altor ţări.

Bineînţeles, mai sunt încă multe de făcut până când viziunea mişcării Transparency International se va realiza. Dar, prin eforturile neobosite ale acesteia şi, mai ales, ale chapterelor naţionale din cadrul mişcării, momentul în care această viziune se va transforma din vis în realitate este din ce în ce mai aproape.

descarcă versiunea integrală [PDF]

Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1, 
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA

 office@transparency.org.ro

 telefon +4 031 660 6000

 fax +4 031 660 6006

Ne găsești pe ...

Find us on TwitterFind us on FacebookFind us on Google+Find us on YouTubeFind us on LinkedIn