You are here

Guvernarea deschisa

jurnal cercetare

Jurnal cercetare - nr. 45 / 2012

Doctrina guvernării deschise este modul în care este reprezentat cel mai bine principiul transparenţei în domeniul guvernării. Ea susţine că, pentru a permite o supraveghere publică eficientă a aparatului de guvernare, cetăţenii au dreptul de acces la documentele şi procedurile guvernului în chestiunile de interes public, cu excepţia celor clasificate ca secrete de stat.

În cadrul acestei doctrine, transparenţa este utilizată atât ca un mijloc de responsabilizare al guvernanţilor şi a funcţionarilor publici, cât şi ca un mijloc de combatere a actelor de corupţie, în ideea că atunci când şedinţele de guvern sunt deschise presei şi publicului, bugetele şi situaţiile financiare pot fi revizuite de către oricine. Totodată, dacă legile, regulile şi deciziile sunt deschise pentru discuţii, există mai puţine şanse ca autorităţile să abuzeze de sistem în interesul lor propriu.

Conceptul de guvernare deschisă  este strâns legat de cel de guvernare „open source”, care susține aplicarea mișcării pentru software liber principiilor democratice, ceea ce ar permite cetățenilor interesați să obțină o implicare mai directă şi mai activă în procesul legislativ.

descarca versiunea completa [pdf]

Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1, 
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA

 office@transparency.org.ro

 telefon +4 031 660 6000

 fax +4 031 660 6006

Ne găsești pe ...

Find us on TwitterFind us on FacebookFind us on Google+Find us on YouTubeFind us on LinkedIn