You are here

Cristian Ducu, expert TI-RO, invitat in emisiunea "Companii responsabile"

La finalul lunii ianuarie, expertul TI-RO Cristian Ducu a fost invitat, alături de reprezentantul Cosmote Florina Şerban, la emisiunea "Companii responsabile", moderată de Alexandru Ciochia şi Dragoş Dehelean la Radio Lynx. În cadrul emisiuni s-a discutat în principal despre raportul CSR lansat de Cosmote si concluziile studiului "Integritatea in mediul de afaceri romanesc" publicat in cadrul proiectului POSDRU nr. 63280.

 

Prima parte a discuţiei s-a axat pe conceptul de transparenţă şi prezenţa acestuia în companiile din România. Conform d-lui Ducu, în România nu este foarte clar ce este de fapt transparenţa, ea confundandu-se cu o prevedere legală sau cu o masură discreţionară din partea companiilor sau instituţiilor publice. Însă d-l Ducu a punctat că transparenţa ţine în primul rând de spaţiul moralităţii, ea fiind mult mai mult decât o prevedere legală sau un principiu de funcţionare pentru organizaţii. Această poziţie are în subsidiar ideea că o companie poate fi considerată a fi un agent moral şi, ca atare, transparenţa implică respectarea unei reguli morale, i.e., a nu ascunde nimic care priveşte modul cum îţi desfăşori activitatea şi impactul pe care îl are organizaţia. Raportul CSR, fiind în esenţă un exerciţiu de transparenţă pentru compania care îl emite, întăreşte ideea că transparenţa contribuie în mod decisiv la credibilitatea de care se bucură o organizaţie: oricât de bună ar fi "reputaţia" unei companii, lipsa acestui act de transparenţă trezeşte suspiciuni cu privire la activităţile sale. Cu toate acestea, multe companii ezită să crească nivelul de transparenţă existent acum invocând argumente naive de genul "află concurenţa şi copiază" sau "costurile raportării sunt prea mari". 

 

În altă ordine de idei, Cristian Ducu a menţionat faptul că standardul GRI v3.1 (Global Reporting Initiative) reprezintă cea mai des utilizată grilă de evaluare a performanţei în domeniul responsabilităţii sociale de către companiile care activează în România. Dintre firmele din eşantionul analizat de 631 de companii, 50 folosesc grila GRI, în timp ce numai 24 folosesc o grilă proprie de evaluare.

Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1, 
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA

 office@transparency.org.ro

 telefon +4 031 660 6000

 fax +4 031 660 6006

Ne găsești pe ...

Find us on TwitterFind us on FacebookFind us on Google+Find us on YouTubeFind us on LinkedIn