You are here

G20

Jurnal cercetare

Jurnal cercetare - nr. 97/2013

G20

G20 este denumirea forumului principal de cooperare internațională cu privire la cele mai importante aspecte ale agendei economice și financiare mondiale. El a apărut în septembrie 1999, în urma unei întâlniri între miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Întâlnirea a avut loc la Washington D.C., în Statele Unite ale Americii, pe fondul crizei financiare din 1997-1998, care a demonstrat vulnerabilitatea sistemului financiar internațional în contextul globalizării economice și a arătat că țările în curs de dezvoltare nu au fost suficient de implicate în discuțiile și deciziile referitoare la chestiuni economice globale. După prima întâlnire a forumului, pe data de 15-16 decembrie 1999, la Berlin, membrii G20 se întâlnesc anual.

Membrii G20 sunt miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din următoarele ţări: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreea, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Uniunea Europeană este reprezentată de către președintele Consiliului European și de către șeful Băncii Centrale Europene. Ei reprezintă aproape 90% din PIB-ul global şi 80% din comerțul internațional la nivel global. Pe lângă asta, două treimi din populația lumii trăiește în țări membre ale G20, iar 4.84% din toate emisiile de combustibili fosili sunt produse de țările G20.

Activitatea G20 are în vedere trei arii principale. Prima arie este coordonarea politicilor între membrii săi în scopul de a atinge atât o stabilitate economică mondială, cât şi o dezvoltare economică durabilă. A doua arie este promovarea de reglementări financiare menite să reducă riscurile și să prevină viitoare crize financiare. A treia arie este modernizarea arhitecturii financiare internaționale. Adiţional, membrii G20 au stabilit trei obiective cheie pe care să le atingă prin activităţile lor, şi anume restabilirea creșterii economice la nivel global, consolidarea sistemului financiar internațional şi reforma instituțiilor financiare internaționale.

descarcă versiunea integrală [PDF]

 

Bd. General Gheorghe Magheru 28-30, et. 3, Sector 1, 
Bucuresti, cod 010336 - ROMANIA

 office@transparency.org.ro

 telefon +4 031 660 6000

 fax +4 031 660 6006

Ne găsești pe ...

Find us on TwitterFind us on FacebookFind us on Google+Find us on YouTubeFind us on LinkedIn